Alle banken in Cyprus gaan donderdagmiddag open

Alle banken in Cyprus zijn morgennamiddag open van 12 tot 18 uur. Dat heeft een anonieme woordvoerder van het Cypriotische ministerie van Financiën bevestigd. De banken op de eilandstaat zijn al sinds 16 maart gesloten om een zogenoemde "run on the banks" te verhinderen.

De sluiting van de banken had alles te maken met het reddingsplan van de eurozone, dat Cyprus een lening van 10 miljard euro heeft toegezegd in ruil voor loodzware inleveringen, onder meer op de spaartegoeden boven 100.000 euro. Gevreesd werd dat bankklanten massaal hun geld zouden weghalen uit Cyprus, waardoor de bankensector - en dus ook de economie - helemaal dreigde in te storten.

De sluiting was niet oneindig vol te houden. Overschrijvingen en betalingen van facturen bleken zo goed als onmogelijk, en dat had dan weer gevolgen voor de Cypriotische economie.

Toch worden alle beperkingen op geldverrichtingen morgen niet opgeheven. Klanten zullen tot 300 euro per dag kunnen afhalen en cheques zullen niet kunnen worden verzilverd. Wellicht hoopt de overheid zo een eventuele kapitaalsvlucht binnen de perken te houden.