Ann Vancoillie is onderneemster van het jaar

Ann Vancoillie, zaakvoerster van Creaplan en Aluvision, wint de Womed Award 2012 (Women in Enterprise and Development) en wordt zo de vrouwelijke ondernemer van het jaar. Vancoillie krijgt de prijs uit handen van prinses Mathilde.

De Womed Award zet een uitzonderlijke onderneemster in de kijker die minstens 5 jaar haar eigen zaak runt. Dit jaar gaat de eer naar Ann Vancoillie, zaakvoerster van Creaplan en Aluvision. Aluvision biedt oplossingen voor standenbouw, Creaplan is dan weer actief in de standenbouw en interieursector. De andere finalisten waren Sonia Pypaert van Baby's Corner en Anneleen Desmyter van Quares.

De prijs voor belofte van het jaar gaat naar An Beazar. Die prijs wordt uitgereikt aan een startende onderneemster die minder dan 5 jaar als zelfstandige in hoofdberoep actief is in haar eigen zaak. Met haar bedrijf Enprove wil Beazar industriële bedrijven helpen energie-efficiënter te zijn.

De Womed Award-verkiezing wordt al 14 jaar georganiseerd door Markant, het netwerk voor actieve en ondernemende vrouwen, in samenwerking met Unizo.

Markant reikt tot slot ook om de 2 jaar in samenwerking met Trias, de organisatie die ondernemers steunt in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, de Womed Award Zuid uit aan een onderneemster die in het Zuiden het verschil maakt voor zichzelf en haar omgeving. De prijs gaat naar Koumba Keita van Groupement Wakali De Dabola uit Guinee. De 25 vrouwen van Wakali de Dabola produceren arachide- of pindapasta, de basis voor veel gerechten in Guinee.