Aung San Suu Kyi eerste keer op militair defilé

Opvallende verschijning vandaag op het jaarlijkse militaire defilé in Myanmar: oppositieleidster Aung San Suu Kyi was er voor de eerste keer aanwezig. De politica zat bijna twee decennia in de gevangenis of leefde onder huisarrest. Na de hervormingen van de nieuwe regering en haar intrede in het parlement in de zomer van 2012 kwam er een toenadering tussen de vijanden van weleer.

"De dag van het leger" was tot voor kort in de eerste plaats een demonstratie van de militaire macht. Oppositieleidster en laureate van de Nobelprijs voor de Vrede Aung San Suu Kyi nam er nooit aan deel, hoewel ze in een interview met de BBC in januari nog zei "van het leger te houden, omdat ik het altijd als het leger van mijn vader heb gezien". Haar vader Aung San was een generaal en het boegbeeld van de Birmese onafhankelijkheid. Maar het leger was ook verantwoordelijk voor haar gevangenschap al die jaren.

Nu er een burgerregering aan de macht is - die weliswaar uit ex-militairen bestaat - en de militairen beslist hebben om de hervormingen van de regering te steunen en de belangen van het parlement te verdedigen, besliste de oppositieleidster, zelf intussen ook verkozen in het parlement, om toenadering tot haar vijanden van weleer te zoeken.

En dus verscheen ze vandaag ook op het militaire defilé. De legerparade was kleinschaliger dan in het verleden, met zowat 6.000 soldaten, tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen.

De stafchef van het leger, Min Aung Hlaing, benadrukte de centrale rol die de strijdmacht in de nationale politiek speelt. "Het leger beschermt de natie tegen allerlei soorten gevaar, maar speelt eveneens zijn rol in de nationale politiek, met het akkoord van de bevolking, wanneer de natie te maken krijgt met etnische conflicten of politieke gevechten."

Hij verzekerde ook dat het leger de hervormingen steunt. "We blijven werken aan het bestendigen van de weg naar de democratie, die door de hele natie gewild is."