Belgische industriële bedrijven betalen meer voor elektriciteit

De grote industriële bedrijven in ons land betalen gemiddeld 15 tot 20 procent meer voor hun elektriciteit dan hun concurrenten in de buurlanden. Dat blijkt een studie van Deloitte in opdracht van Febeliec, de vereniging van industriële verbruikers.

Enkele grote industriële bedrijven in ons land trekken aan de alarmbel. Uit een studie blijkt namelijk dat ze gemiddeld 15 tot 20 procent meer betalen voor hun elektriciteit dan hun concurrenten in de buurlanden. De meerkosten komen vooral door de hoge belastingen en netkosten voor elektriciteit in ons land.

Volgens Luc Sterckx, voorzitter van Febeliec, betekent dat een concurrentieel nadeel voor de Belgische industrie die "even nefast is als de loonhandicap". De energiehandicap is "bijzonder onrustwekkend", aldus Sterckx. Febeliec pleit voor het invoeren van een limiet op de meerkosten die de industrie moet betalen.

Grote industriële bedrijven als ArcelorMittal Gent, Bayer Antwerpen, Solvay en Nyrstar luiden mee de noodklok. "De hoge elektriciteitskosten in België fnuiken onze toekomst", aldus Wim Van Gerven, topman van ArcelorMittal Gent.