Bpost en BNP Paribas pompen 100 miljoen in Bpost Bank

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, blijft op zijn minst zeven jaar langer aan boord bij Bpost Bank. De verlenging van de samenwerking gaat gepaard met een kapitaalverhoging van 100 miljoen euro. Die werd vorige week doorgevoerd, schrijft De Tijd.

Naar aantal klanten (1,1 miljoen) gemeten is Bpost Bank de vijfde bank van het land. Bpost en BNP Paribas Fortis bezitten elk de helft van de aandelen.

Ze hebben allebei 50 miljoen euro op tafel gelegd voor de kapitaalverhoging. Die komt er om te voldoen aan de nieuwe kapitaalnormen voor de banksector (Basel III-normen), bevestigt directievoorzitter David Moucheron. De bank heeft volgens De Tijd nog tijd om zich aan te passen aan Basel III.

Dat het kapitaal nu al wordt opgetrokken tot 250 miljoen heeft ook te maken met de verlenging van de samenwerking tussen de twee aandeelhouders. Het huidige samenwerkingsakkoord eindigt volgend jaar. Binnen enkele weken hopen de twee partners een nieuwe overeenkomst rond te hebben.

Het is de tweede grote Belgische bank die onder invloed van Basel III een kapitaalverhoging doorvoert. Eerder was het de beurt aan KBC. Het valt niet uit te sluiten dat andere financiële instellingen volgen.