Celstraf in Frankrijk voor Belg met 23 kilo cannabis

De Franse politie heeft zaterdag een Belgische zestiger opgepakt in Biriatou, in het zuidwesten van Frankrijk, terwijl hij op weg was met 22,8 kilogram cannabis in de koffer van zijn auto. De Belg verscheen gisteren al voor de rechtbank van Bayonne en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 44.000 euro. Dat meldt de regionale krant Sud-Ouest vandaag op zijn website.

De man verklaarde tijdens de zitting dat hij op 19 maart "een trafikant ontmoette in een bar die hem 2.000 euro zou storten in ruil voor een rit tussen Spanje en Charleroi". De Belg beweerde dat hij volgens de trafikant niet meer dan 8 kilo cannabis in zijn wagen zou moeten vervoeren, meldt de krant.

"Ik had geld nodig", stelde de zestiger. Zijn advocaat haalde de leeftijd van zijn cliënt - 65 jaar - aan, alsook zijn moeilijke financiële situatie en zijn blanco strafblad in Frankrijk, maar de rechter had geen oren naar die verzachtende omstandigheden, zo schrijft het dagblad nog.