De "Boeren" van Essevee - Frank Van Laeken

Speelt Lionel Messi volgend seizoen in het Regenboogstadion? Het zou zomaar kunnen, als Zulte Waregem zich kwalificeert voor de Champions League en het vervolgens wordt uitgeloot tegen FC Barcelona. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Zaterdag begint Play-off 1 met een duel tussen de twee aangename verrassingen van de reguliere competitie: Zulte Waregem en Lokeren. De andere vier deelnemers aan de kampioenschapsgroep van de Jupiler Pro League zijn usual suspects: Anderlecht, RC Genk, Club Brugge en Standard. Zulte Waregem, door zijn supporters nog altijd ouderwets en liefdevol 'Essevee' genoemd, telt door de halvering van de punten slechts twee punten minder dan Anderlecht.

Hoe kan het dat een provincieclub met een zelfs naar Belgische normen bescheiden budget het zo goed doet, dat alle kenners een blokje om lopen als er naar een verklaring voor dat succes wordt gevraagd?

Toeval

Het is niet nieuw dat een team dank zij een reeks positieve uitschieters onverwacht mag deelnemen aan Play-off 1. Het overkwam Kortrijk (2010 en 2012), Zulte Waregem (2010 en 2013) en Lokeren (2011 en 2013) al twee keer. Ook Sint-Truiden (2010) mocht al eens mee opdraven in het walhalla van het Belgische voetbal. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Toeval, geluk, goede of slechte vorm vallen nooit uit te sluiten. 'In voetbal kan alles,' wisten twintigste-eeuwse wijsgeren al.

Traditie

Koninklijke Sportvereniging Waregem, in 1946 ontstaan uit een fusie van Waregem Sportief en Red Star Waregem, is altijd een buitenbeentje geweest in het Belgische voetbal. Het won de beker in 1974, het speelde nog eens de finale in 1982, het vertoefde tussen 1973 en 1994 zelfs 21 jaar lang ononderbroken in de eerste klasse.

En vooral: het beleefde een onvergetelijk Europees seizoen 1985/1986, toen Essevee in de UEFA Cup pas in de halve finales sneuvelde tegen FC Köln, nadat het tevoren onder meer het grote AC Milan had uitgeschakeld. 'Binnengekopt. Ja ja ja! Hij zit erin!!! Of wa' dachte?' riep Rik De Saedeleer toen op een koude decemberavond in Milaan.

Het einde was echter roemloos: door financiële perikelen belandde Waregem in 'bevordering', zoals vierde klasse ook wel eens verbloemd wordt genoemd. Alleen een fusie met Zultse VV bracht in 2001 soelaas, een beetje een vergelijkbaar verhaal als wat Beerschot twee jaar eerder meemaakte met Germinal Ekeren. En ook in dit geval werd er gekozen om te spelen in het stadion van de vervallen 'grootheid'.

Francky Dury mocht de fusieclub met de lelijkste truitjes uit de geschiedenis van het voetbal gaan trainen. Zoek op Google Afbeeldingen gerust op 'Zulte Waregem 2005', maar zet wel eerst een zonnebril op, want het doet pijn aan de ogen!

In 2005 steeg SV Zulte-Waregem naar eerste, het koppelteken verdween, en een jaar later won het de beker van België. Sindsdien is het weer een vaste waarde bij de elite van ons voetbal. Een traditieclub die in een overbevolkte voetbalregio toch zijn plaats wist te veroveren.

Goed bestuur

Twee jaar geleden maakte Patrick Decuyper zijn entrée als CEO van SV Zulte Waregem. Decuyper maakte naam en faam met Enfinity, een plaatselijk bedrijf dat gespecialiseerd is in zonne-energie en dat een wereldwijde speler werd in dat domein.

In het voetbal viel de ambitieuze veertiger brutaalweg met de deur in huis. Zulte Waregem moest direct meedoen voor een plaats in Play-off 1, het jaar daarna strijden voor een Europees ticket en nog een jaar later (2014, dus) definitief aansluiten bij de Belgische top.

Grootspraak, zoals we dat wel vaker hoorden uit de mond van bedrijfsleiders die met de nodige poeha het gesloten wereldje van het profvoetbal betraden (en meestal niet zo veel later langs een achterpoortje weer verdwenen).

Hoongelach werd Decuypers deel toen Zulte Waregem een paar maanden na zijn ronkende verklaringen een poos tegen de degradatie streed en haar zachtmoedige trainer, Darije Kalezic, de deur moest wijzen. Met de terugkeer van ouwe getrouwe Francky Dury, die in 2010/2011 een jaartje met wisselend succes vreemdging bij AA Gent, kwam de kentering.

En zie: Zulte Waregem doet dit seizoen mee voor de Europese plaatsen, wie weet zelfs de titel. Perfect op het schema dat de CEO in 2011 uittekende. Toch is Decuyper veel rustiger geworden: het overtollige branie is weg, wat overbleef is een manager die zich, zoals het hoort, op de achtergrond houdt en op zakelijke wijze een voetbalbedrijf leidt. Laat de concurrentie uit de steden intussen maar lachen met de 'boeren' uit Zuid-West-Vlaanderen!

Meester Dury

Als je één naam moet plakken op het succes van Zulte Waregem, dan is het wel die van Francky Dury. De 55-jarige West-Vlaming is het type van de methodische trainer. Iemand die spelinzicht koppelt aan pedagogische capaciteiten. Dury is echt nog een oefenmeester. Een man die educatief bezig is met zijn spelers.

Dat verklaart ook waarom hij half mislukte bij AA Gent en Club Brugge hem uiteindelijk niet wilde: spelerskernen die bestaan uit volgevreten vedetten en zichzelf geweldig goed vindende beloften verdragen het niet dat er boven hen iemand staat die hen letterlijk de les wil spellen. Die denken onveranderlijk dat ze het zelf beter weten. Of dat hun talent volstaat om het te maken in de voetbalwereld. Quod non. Maar dat beseffen die jonkies dan nog niet. (En Latijn begrijpen ze evenmin, als je de tattoos op hun armen bekijkt.)

Schoolmeestertypes worden weggehoond aan de top: Hein Vanhaezebrouck ondervond het in Genk, Leekens bij de Rode Duivels en Club Brugge (hij deed het wel goed in zijn eerste periode bij Club, ruim twintig jaar geleden), Vandereycken bij Anderlecht, Standard, RC Genk en de Rode Duivels, en dus ook Dury bij AA Gent. Diezelfde trainers bewezen hun kunde ten overvloede bij subtoppers en deden die boven zichzelf uitstijgen: Vanhaezebrouck bij Kortrijk, Leekens bij Moeskroen en Kortrijk, Vandereycken bij RWDM en AA Gent, Dury bij Zulte Waregem. Het ligt dus niet aan de trainers, maar aan de clubs en de spelers!

Francky Dury, dat is rustige vastheid. Dat is het maximum halen uit een kwalitatief en kwantitatief beperkte kern. Dat is het levende bewijs dat systematisch werken op de duur loont. Als je tenminste het vertrouwen en het nodige geduld krijgt van bovenaf.

Modern voetbal

Omschakelingsvoetbal, heet het tegenwoordig. Een modern spelsysteem dat gebaseerd is op een verdedigende instelling, de bal aan de tegenstander laten, maar eens in balbezit snel en massaal counteren. Het is de bedoeling om in een vijftal passen aan de overzijde te geraken en daar gevaar te creëren. José Mourinho is er een meester in, Sir Alex Ferguson past het ook sinds een aantal seizoenen toe bij Manchester United. Het voetbal is vaak niet om aan te zien, maar het is wel uitermate efficiënt en levert successen op.

Ook Dury laat zijn elftal resultaatgericht spelen. Geen overdreven risico's, vanuit een gesloten defensief blok de tegenstander vastzetten en dan toeslaan. Het zou onbeleefd zijn om het catenaccio te noemen, naar het ultra-defensieve voetbal dat Helenio Herrera in de jaren zestig dicteerde bij Inter Milaan, maar het neigt er wel naar. Maar hé, het rendeert, en wie zijn wij om daar dan meewarig over te doen?

Essevee wordt geen kampioen!

Toch wordt Zulte Waregem dit seizoen geen kampioen. Het bereiken van Play-off 1 is al een groot succes, tweede eindigen in de reguliere competitie is dat nog veel meer. De tevredenheid is nu al immens aan de Gaverbeek. Met de snelle opeenvolging van wedstrijden in Play-off 1 zal de kleine spelerskern zwaar op de proef gesteld worden. Bovendien schieten de grotere clubs altijd wakker als het einde in zicht komt.

Maar vooral: in de onderlinge duels was Zulte Waregem tot nog toe niet al te overtuigend. Vooral bij thuiswedstrijden komt het spelsysteem van Essevee minder tot zijn recht: dan moet het zelf initiatief nemen en ontstaat er meer ruimte voor de opponent.

Mijn pronostiek: Zulte Waregem eindigt vierde en mag dan om het laatste Europese ticket strijden tegen de winnaar van Play-off 2, AA Gent. Dat zou de ultieme revanche kunnen worden voor de eergierige Francky Dury. Niets menselijks is de oefenmeester vreemd.

 

(De auteur is onafhankelijk publicist. Hij werkte als pers- en communicatiemanager bij Beerschot AC en is gewezen hoofdredacteur van de VRT-sportredactie, Sporting Telenet en TV Oost.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.