Dewinter krijgt GAS-boete voor illegaal plakken

Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter heeft in Antwerpen een GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie) van 2.880 euro gekregen voor het illegaal plakken van verkiezingsaffiches. Dat bevestigt het stadsbestuur.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar is in Antwerpen beslist om een onderscheid te maken tussen kleine en grote overtredingen met affiches. Het overplakken van andere affiches werd bestempeld als kleine overtreding en geseponeerd.

Vlaams Belang was de enige partij die grote affiches plakte buiten de voorziene aanplakborden, een grote overtreding. Filip Dewinter kreeg daarom een boete van 120 euro voor elk van de 24 affiches die hij op de Leien had geplakt.

"Het is duidelijk dat alleen Filip Dewinter en het Vlaams Belang geviseerd worden", zegt Vlaams Belang. "De GAS-boetes worden misbruikt als een middel om politieke concurrenten te intimideren."

Het stadsbestuur ontkent dat. "Het gaat om een ambtelijke beslissing, dit is geen politieke afrekening", is te horen bij het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Dewinter gaat in beroep bij de politierechtbank. "Het machtsmisbruik van N-VA tegen Vlaams Belang moeten ophouden", zegt hij.