Dode en gewonden bij aardbeving in Taiwan

Bij de aardbeving in Taiwan is een 72-jarige vrouw om het leven gekomen toen de muur van een tempel instortte. De krachtige aardbeving die in heel Taiwan te voelen was, heeft gebouwen in de hoofdstad doen trillen. Er zijn ook 20 gewonden gevallen.

De aardschok deed zich voor om 10.03 uur plaatselijke tijd en had volgens het Amerikaanse geofysische centrum USGS een kracht van 6,0. Het epicentrum lag 48 kilometer ten oosten van Nantou (in het midden van het eiland) en op 20,7 kilometer diepte. Het nationale meteorologisch agentschap van Taiwan schatte de kracht op 6,1.

De grootste schade werd in het midden van het eiland aangericht. Volgens mediaberichten vlogen vensters aan diggelen, ontstonden er barsten in gebouwen en vielen plafonds naar beneden. Rotsblokken donderden van een berghelling op een autoweg en sloegen op een vrachtwagen in. Drie mensen raakten daarbij gewond, meldt de krant Liberty Times.

Volgens de brandweer raakten minstens twintig mensen lichtgewond in Nantou en de naburige provincies Changhua en Taichung. De tv-zender SET TV toonde beelden van een vrouw die stukken van een plafond op haar hoofd had gekregen en door de hulpdiensten opgevangen werd.

De aardbeving veroorzaakte een brand die snel onder controle was. Het metroverkeer in Taipei werd onderbroken en alle hogesnelheidstreinen van het land werden stilgelegd in afwachting van een nazicht van het spoornetwerk.

Taiwan ligt op aan aansluiting van twee tektonische platen en wordt regelmatig door aardbevingen getroffen. In 1999 vielen er 2.400 doden bij een aardbeving met een kracht van 7,6.