Eigendommen verkopen om schuld te beperken?

MR-vicepremier Didier Reynders wil voor minstens 1 miljard euro aan overheidseigendommen verkopen om de staatsschuld te drukken. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) sluit die optie niet uit. De ministers hebben vandaag weer bijeen gezeten om de begrotingscontrole rond te krijgen, maar ze zijn er niet in geslaagd vandaag af te ronden.
Zit de begrotingscontrole in een laatste rechte lijn?

Premier Elio Di Rupo had de begrotingscontrole graag voorgesteld tijdens het vragenuurtje in de Kamer, morgen. De vicepremiers Laurette Onkelinx (PS), Didier Reynders (MR) en Pieter De Crem (CD&V) sloten een akkoord vandaag niet uit. "Alles ligt op tafel, dus het hangt af van de goede wil aan tafel", zegt Onkelinx.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) blijft erbij dat er niet meer belastingen mogen komen en blijft aandringen op meer besparingen. "We gaan geen ondoordachte maatregelen nemen omwille van de snelheid", waarschuwt hij. En De Croo kreeg gelijk, morgen wordt er voort gepraat: 's ochtends in werkgroepen, na het vragenuurtje volgt nieuw topoverleg.

Discussiepunten zijn de minimumbelasting voor bedrijven en de omvang van het begrotingstekort.

Als het aan Reynders ligt, mag er overheidseigendom worden verkocht: de restbank van Fortis bijvoorbeeld of de aandelen in telecombedrijf Belgacom. Wat het juist wordt, zal later worden uitgemaakt. "De minister van Financiën moet daar dan misschien samen met de premier in de komende maanden aan werken", zegt Reynders.

"Dat is een mogelijkheid, maar we moeten dat geval per geval bekijken", zegt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A). Hij benadrukt dat het niet slim is op voorhand aan te geven wat je precies wil verkopen.

Overheidseigendomen verkopen om de staatsschuld snel af te bouwen, vindt het Internationaal Monetair Fonds geen goed idee. Zulke eigendommen moeten bij voorkeur verkocht worden op een moment dat ze het meest opbrengen, vindt het IMF.