Galapagos stopt samenwerking met Eli Lilly

Het biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen heeft de samenwerking met het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly na vijf jaar stopgezet. Dat meldt Galapagos bij de voorstelling van lopend onderzoek en ontwikkeling. De alliantie leverde naar verluidt niet de verwachte resultaten op.

Beide bedrijven werkten sinds eind 2007 samen om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van botontkalking (osteoporose). Maar de alliantie "leverde niet de verwachte resultaten binnen een acceptabele tijdsperiode", aldus Galapagos.

Het Mechelse bedrijf heeft de rechten op de programma's gericht op botopbouw opnieuw in handen. Het ontving tijdens de samenwerking 11 miljoen euro van Lilly.

Het biotechnologiebedrijf, dat naar eigen zeggen meer dan veertig onderzoeks- en klinische programma's heeft, maakte begin maart bekend dat het in 2012 een verlies leed van 5,7 miljoen euro. De omzet steeg met 36 procent tot een record van 153 miljoen euro.