Geeft wrak voor Schotse kust geheimen prijs?

Archeologen proberen de afkomst te achterhalen van het scheepswrak dat gevonden is voor de kust van Sutherland, in het noorden van de Schotse Hooglanden.

Lokale vissers hadden in de jaren 90 al weet van een wrak in de baai, maar nu pas zijn er archeologen aan het werk om te achterhalen van welk schip dit wrak is. Eerder deze maand kreeg de vindplek de status van "noodbescherming" en nu vragen de archeologen dat die beschermde status permanent zou worden.

Van het wrak zijn enkele stukken hout zichtbaar en enkele kanonnen. Ook is een stuk Delfts blauw gevonden. Dat laatste doet vermoeden dat het om een Nederlands schip gaat, al zouden de kanonnen van Zweedse makelij zijn. En het aardewerk kan net zo goed verhandeld of geroofd zijn. In logboeken of andere geschriften is geen spoor te vinden van een schip dat op die plek zou zijn vergaan.

Toch is de hypothese dat het om een schip van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie gaat (afgekort tot VOC), de Nederlandse zeevaartmaatschappij die de Lage Landen erg veel welvaart bezorgde.

De Oost-Indische Compagnie werd opgericht in 1602 en stortte financieel in in 1799. In die periode was de VOC de belangrijkste handelsmaatschappij ter wereld. Om het Noordzeekanaal te ontwijken, waar door de spanningen in Europa vaak conflicten werden uitgevochten, voeren de schepen van de VOC soms rond Schotland naar verre oorden.

Meest gelezen