Griepepidemie verlaat ons land

De griepepidemie is voorbij. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De epidemie duurde dit seizoen twaalf weken en was daarmee uitzonderlijk lang én intens.

Tussen 18 en 24 maart waren er ongeveer 160 consultaties voor een griepachtig syndroom per 100.000 inwoners. "De epidemie ligt daarmee zo goed als achter ons", aldus het WIV in een persbericht.

De epidemische drempel werd in de laatste week van december vorig jaar bereikt. Midden januari werd de drempel van hoge intensiteit overschreden. De epidemie bereikte haar hoogtepunt begin februari en viel eind februari terug onder de drempel van hoge intensiteit. De epidemie duurde 12 weken, uitzonderlijk lang. Ter herinnering: het vorige griepseizoen (2011-2012) duurde 6 weken.

"De griep duurde niet enkel lang, maar was ook intens, met op het hoogtepunt maar liefst 1.083 consultaties per 100.000 inwoners", aldus het WIV. Naar schatting werd tijdens deze epidemie 10 tot 15 procent van de Belgen getroffen, in alle leeftijdsgroepen. Het H1N1 en het B-virus hadden dit seizoen de bovenhand.

Hoewel de griep intens was, was ze niet ernstig. "Ons netwerk van ziekenhuizen signaleerde geen abnormale complicaties te wijten aan griep", zegt WIV-epidemiologe Françoise Wuillaume. Wie getroffen werd, moest hoe dan ook de hevige symptomen ondergaan en was noodgedwongen meerdere dagen aan het bed gekluisterd.

Het is nog niet duidelijk waarom de epidemie zo lang duurde. "Natuurlijk komt de hypothese van de lange winter in ons op. Het is echter nog te vroeg om deze hypothese te bevestigen, maar het WIV-ISP buigt zich over de vraag", zegt viroloog Steven Van Gucht.

Het WIV wijst er nog op dat het einde van de griepepidemie niet het einde van het griepseizoen betekent.