Moedigt Ierland triootjes aan?

De website SpunOut.ie ligt onder vuur in Ierland. De door de Ierse overheid gesubsidieerde website zou volgens critici jongeren aanmoedigen om triootjes uit te proberen. Zelf omschrijft SpunOut zich als "toegewijd om jongeren weloverwogen beslissingen te laten nemen in hun leven."

Op de pagina "triootjes" staat er onder meer te lezen dat "je het veilig moet doen" en dat "je van condoom moet veranderen als je een andere sekspartner hebt." Tevens wil de website de jongeren waarschuwen "om niet aan triootjes deel te nemen enkel en alleen omdat anderen dat geweldig vinden".

Deze inhoud schiet in het verkeerde keelgat van minister van Volksgezondheid James Reilly. Volgens hem wordt er door de overheid informatie vrijgegeven die niet noodzakelijk verspreid hoeft te worden. Partijgenote Michelle Mulherin deelt zijn mening. "Moeten we jaarlijks 124.000 euro spenderen aan een website die zulke inhoud publiceert, terwijl we in de gezondheidssector kampen met lange wachtlijsten?"

Maar binnen hun eigen partij (Fine Gael, red.) gaan er ook stemmen op om de website niet te muilkorven. "Het is de functie van SpunOut om 16- tot 25-jarigen te informeren over seks, en triootjes horen daar nu eenmaal bij", laat de voorzitter van de jongerenafdeling weten in The Guardian.

SpunOut blijkt nu tegemoet te komen aan de kritiek van de minister. Volgens de Belfast Telegraph is de taal in sommige zinnen de voorbije dagen een beetje afgezwakt. "Een trio is een geintje om het seksleven te kruiden", werd bijvoorbeeld verwijderd. "De inhoud van onze website blijft dezelfde. Dat zal ook in de toekomst niet veranderen", besluit woordvoerder Ian Power.

lees ook