North Dakota verbiedt abortus voorbij 6 weken

North Dakota heeft voortaan de strengste abortuswetgeving in de VS. De Republikeinse gouverneur Jack Dalrymple heeft daartoe de nodige wetten ondertekend. Zodra bij een foetus een hartslag kan worden vastgesteld, is zwangerschapsonderbreking in de Amerikaanse staat verboden. In de praktijk betekent dit dat abortus voorbij de zesde week niet langer mogelijk is.

Gouverneur Jack Dalrymple van North Dakota ondertekende in totaal drie wetteksten. De eerste verbiedt abortus zodra bij een foetus een hartslag kan worden vastgesteld. De tweede bepaalt dat een genetische afwijking geen afdoende voorwaarde voor zwangerschapsonderbreking vormt. Ten slotte moeten dokters die abortussen uitvoeren een geprivilegieerde toegang tot een ziekenhuis hebben.

Met de nieuwe wetgeving heeft North Dakota voortaan de strengste abortusregeling in de Verenigde Staten. De maatregelen worden op 1 augustus 2013 van kracht en laten geen uitzonderingen voor verkrachting, incest of de gezondheid van de moeder.

"Hoewel niet vaststaat dat deze wetten het oordeel van een rechter zullen doorstaan, blijven ze een legitieme poging van een staat om de grenzen van de zaak Roe versus Wade af te tasten", verdedigde Dalrymple de beslissing. Hij verwees daarbij naar het arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973 dat abortus toelaat tot de foetus buiten de baarmoeder kan overleven.

Referendum

De nieuwe wetgeving moet vooral dokters die een abortus uitvoeren, afschrikken. Zij riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 5000 dollar. Vrouwen die de ingreep ondergaan, worden ongemoeid gelaten. 

Volgend jaar wil het parlement van North Dakota nog een stap verder gaan. In november 2014 organiseert het een referendum met als doel het uitgangspunt dat het leven bij de conceptie begint in de grondwet van de staat op te nemen. Stamcelonderzoek, bepaalde anticonceptiva en mogelijk ook in vitro fertilisatie dreigen illegaal te worden als deze grondwetswijziging er komt.