Oppositie verlaat Vlaams Parlement na onderwijsdiscussie

In het Vlaams Parlement heerste vanmiddag een grimmige sfeer na de uitspraken van de N-VA dat er op een "pijnloze" manier geld kon vrijgemaakt worden voor het capaciteitsprobleem in het onderwijs. De oppositiepartijen hadden er genoeg van en verlieten zelfs het halfrond.

N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde afgelopen weekend op de Antwerpse regionale televisie dat zijn partijgenoot en minister van Begroting Philippe Muyters een plan heeft om extra middelen te vinden om het capaciteitsprobleem in het onderwijs aan te pakken, en dat op een "pijnloze" manier.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V, foto links), op dat moment op handelsmissie in Myanmar, was niet echt opgezet met de uitlatingen van de N-VA. "Als het de bedoeling is om mijn gezag te ondermijnen, dan is dat not done", aldus Peeters vanmiddag in "Villa politica".

In het Vlaams Parlement wilden ook de coalitiepartners en oppositiepartijen wel eens weten welke oplossing de N-VA te bieden heeft. "Misschien kunnen we de wiet verkopen die in de tuin van Bart De Wever zijn buur gevonden werd?" lachte Lode Vereeck (LDD) met de situatie.

Ook Elisabeth Meuleman van Groen hekelde dat Muyters een "pijnloos" plan heeft om het plaatstekort in het onderwijs op te lossen, maar dat Kris Peeters van niets weet. "Het is duidelijk dat Bart De Wever de echte minister-president is van deze regering", klonk het.

Het hek ging was helemaal van de dam toen N-VA-fractieleider Matthias Diependaele (foto links) het woord nam. "Twee maanden geleden kreeg onze partij het verwijt dat we dit dossier zouden blokkeren. Nu bieden we een oplossing en het is weer niet goed", aldus de N-VA'er.

Diependaele kreeg het hele parlement, inclusief coalitiepartners SP.A en CD&V over zich heen. "Welke oplossing? Deel ze dan!", riep CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Die duidelijkheid kwam er echter niet. Er werd afgesproken dat de regering eerst de begrotingscontrole afrondt en pas nadien uitleg komt geven aan het parlement. De oppositie nam daarmee geen genoegen en verliet uit protest het halfrond.