Paus verkiest hotelkamer boven appartement

De paus blijft voorlopig bij de andere kardinalen en priesters in de residentie Santa Marta wonen. De pauselijke appartementen zijn nochtans klaar voor gebruik maar Franciscus verkiest zijn bescheiden hotelkamer boven de vertrekken in het apostolische paleis. Hij is de eerste paus in een eeuw die de appartementen links laat liggen.
AP2013

De pauselijke appartementen blijven voorlopig onbewoond. Sinds het aftreden van paus emeritus Benedictus XVI waren ze verzegeld in afwachting van de nieuwe paus. Maar Franciscus heeft nu laten weten dat hij tot nader order in de residentie Santa Maria blijft wonen. Dat is het hotel waar hij sinds het begin van het voorbije conclaaf verblijft.

Met deze beslissing breekt Franciscus met een traditie van een eeuw. Sinds paus Pius X in 1903 de bovenste verdieping van het apostolische paleis tot pauselijke appartementen omvormde, hebben alle pausen er immers hun hele pontificaat gewoond en gewerkt. Franciscus zegt nu nee tegen een penthouse flat met 12 kamers, dakterras en een panoramisch zicht over Rome. 

Het is niet de eerste keer dat Franciscus een luxueus optrekje afslaat. Toen hij nog bisschop van Buenos Aires was, weigerde hij zijn intrek in het bisschoppelijk paleis te nemen. Ook toen verkoos hij een meer bescheiden accommodatie.

Dat hij in zijn nieuwe, pauselijke functie dezelfde keuze maakt, wordt door waarnemers beschouwd als een bevestiging van zijn voornemen en reputatie een paus voor de armen te zijn. Hij zal het apostolische paleis wel gebruiken om officiële gasten te ontvangen. Ook zal hij wekelijks voor het raam van de pauselijke appartementen verschijnen om de pelgrims op het Sint-Pietersplein te groeten.