Paus wil einde geweld Centraal-Afrikaanse Republiek

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot "een onmiddellijke stopzetting van het geweld en de plunderingen" in de Centraal-Afrikaanse Republiek, drie dagen nadat president François Bozizé van de macht verdreven werd.

"Ik houd de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek nauwlettend in de gaten en vraag dat het geweld en de plunderingen onmiddellijk stoppen. Er moet zo snel mogelijk een politieke oplossing komen voor de crisis, zodat de vrede kan terugkeren", zei de paus tijdens zijn eerste algemene audiëntie voor duizenden mensen die zich hadden verzameld op het Sint-Pietersplein.

Enkele dagen geleden hebben Seleka-rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek de wapens weer opgenomen omdat president François Bozizé volgens hen de bepalingen van het vredesakkoord van januari niet respecteerde. Afgelopen weekend namen ze de hoofdstad Bangui in. Michel Djotodia (kleine foto links), de rebellenleider, benoemde zichzelf tot nieuwe president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. President Bozizé is naar Kameroen gevlucht.

De grondwet is opgeschort en de regering ontbonden. Djotodia heeft een overgangsfase van drie jaar ingesteld waarin hij het land zal regeren. In Bangui heerst chaos en wordt geplunderd. De rebellen proberen daar een einde aan te maken. De elektriciteit is er hersteld en de economische activiteit zou er zich langzaam moeten herstellen.

AP2013

Djotodia heeft vandaag Nicolas Tiangaye (kleine foto links), het hoofd van de regering van nationale eenheid in Centraal-Afrika, opnieuw benoemd tot eerste minister, zo verklaarde Tiangaye aan het Franse persagentschap AFP. Djotodia wil daarmee de eerder afgesproken vredesakkoorden respecteren.

Vorig weekend heeft Frankrijk zijn militaire macht versterkt in Centraal-Afrika, waar 1.200 Fransen wonen, door zowat 550 soldaten in te zetten.