Roemenen veroordeeld voor mensenhandel

De correctionele rechtbank van Luik heeft zeven Roemenen veroordeeld voor mensenhandel, verkrachtingen en opsluiting. Twee beklaagden werden veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf.
BELGA/KRAKOWSKI
Het gerechtsgebouw in Luik

In februari en maart 2010 had een van de beklaagden een jonge vrouw uit Roemenië laten overkomen en haar als handelswaar verkocht aan andere "eigenaars". De feiten kwamen aan het licht toen de vrouw erin slaagde te vluchten uit het hotel in Alleur waar ze werd opgesloten en zich moest prostitueren.

Het onderzoek toonde aan dat ze naar België werd gelokt door een 43-jarige Roemeen die haar werk had beloofd. Hij wilde haar echter in de prostitutie dwingen. Omdat ze zich niet wilde onderwerpen aan zijn plannen, verkocht hij haar voor 1.000 euro aan een tweede man. Die verkocht haar dan weer voor 1.500 euro aan een derde man.

De jonge vrouw werd geslagen en opgesloten. Ze werd er bovendien mee bedreigd dat ze in een Duits prostitutienetwerk zou worden geplaatst als ze zich niet zou onderwerpen aan wat haar belagers eisten.

Twee beklaagden kregen 5 jaar effectieve celstraf, de vijf anderen kregen straffen van 1 tot 2 jaar cel.

De burgerlijke partijstelling van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR) voor mensenhandel werd ontvankelijk bevonden. Het centrum kreeg 1 euro symbolische schadevergoeding definitief toegekend.