Schuiten schenkt deel werk aan Koning Boudewijnstichting

De Belgische tekenaar François Schuiten (56) schenkt een deel van zijn werk aan de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om een deel van de originelen en eerste tekeningen van "De duistere steden".

"Schuiten wil samen met Benoît Peeters en zijn broer Luc Schuiten zijn origineel werk en zijn documenten die verbonden zijn met het creatieve proces van meerdere van zijn stripalbums, beschermen en bewaren voor de toekomst. Zij schenken daartoe hun werk aan verschillende instellingen waaronder de Koning Boudewijnstichting", zo luidt het.

De Stichting krijgt een deel van originelen en eerste tekeningen van "De duistere steden" ("Cités obscures"). Onder impuls van Benoît Peeters vertrouwt hij het andere deel toe aan de Bibliothèque Nationale de France.

Naast de documenten die te maken hebben met "De duistere Steden", schenkt Schuiten ook documenten aan de Stichting die te maken hebben met het ontstaan van andere albums die hij realiseerde met Claude Renard en zijn broer Luc. Zij worden ondergebracht in het Fonds François Schuiten, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

De Stichting is naar eigen zeggen erg dankbaar voor de gift. "Zij engageert zich om het Fonds Schuiten tot leven te brengen in samenwerking met de Bibliotheca Wittockiana in Brussel, eveneens beheerd door de Stichting, waar de werken in depot zullen worden genomen."

Het geheel blijft ter beschikking van Casterman, de oorspronkelijke uitgever van het werk van François Schuiten, met het oog op toekomstige heruitgaven. De verzameling staat ook ter beschikking voor een samenwerking met de Bibliothèque Nationale de France.

Naast zijn stripwerk ontwierp Schuiten ook affiches en postzegels en werkte hij mee aan visuele concepten voor films als "Mr. Nobody" van Jaco Van Dormael en "The golden compass" van Chris Weitz.