Servisch-Bosnische oorlogsmisdadiger Stanisic krijgt 22 jaar

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken van de Serviërs in Bosnië, Mico Stanisic, en zijn medeverdachte Stojan Zupljanin zijn in Den Haag veroordeeld tot 22 jaar cel voor hun "aanzienlijke bijdrage" aan moorden, mishandelingen en deportaties van moslims en Kroaten tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).
2005 AFP

"Het hof veroordeelt Mico Stanisic tot een gevangenisstraf van 22 jaar", zei de rechter tijdens de zitting van het Joegoslaviëtribunaal. Ook Zupljanin, een rechtstreekse ondergeschikte van Stanisic tijdens de oorlog en hoofd van de Servische politie, werd tot 22 jaar cel veroordeeld.

De twee zijn schuldig bevonden aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Die misdaden werden gepleegd tijdens de oorlog in Bosnië, die ongeveer 100.000 mensenlevens eiste. Volgens de rechters bevalen ze de inzet van veiligheidstroepen, die hebben deelgenomen aan wreedheden, executies, verkrachtingen en mishandelingen, vooral tegen moslims en Kroaten, in de periode van april-december 1992.

De 58-jarige Stanisic was minister van Binnenlandse Zaken en stond aan het hoofd van alle Servische veiligheidstroepen in Bosnië. Zowel Stanisic als Zupljanin waren vertrouwelingen van de voormalige Servische leider Radovan Karadzic, tegen wie het proces nog loopt.

Het proces tegen de twee mannen, die onschuldig pleitten, begon al in september 2009.