Stad Mechelen gaat stevig besparen

In Mechelen is de begroting gisteravond goedgekeurd door de gemeenteraad en de stad gaat de komende jaren besparen. Dat komt omdat de schuldenberg is gegroeid tot 190 miljoen euro. "De begroting vergroot de kloof tussen rijke en arme Mechelaars", zegt oppositielid Caroline Gennez (SP.A).

Een van de meest opvallende nieuwe maatregelen is een evenemententaks op tickets voor bioscoopbezoek, een voetbalwedstrijd of een circus. Ook stijgen de parkeertarieven van 20 naar 30 euro voor een halve dag.

De bijdrage van de stad aan het OCMW wordt beperkt tot 1,2 miljoen euro. In de komende jaren verdwijnen 116 banen bij de ambtenaren van de stad. Politieke partijen krijgen minder subsidies.

Volgens burgemeester Bart Somers (Open VLD) zijn de besparingen nodig "om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen". De coalitie van de Stadslijst (Groen+ en Open VLD), CD&V en de N-VA heeft de begroting gisteren goedgekeurd op de gemeenteraad.

De stad wil de komende jaren naast besparen ook investeren, onder meer in nieuwe stadsparken, de heraanleg van wegen, in het stadspoppentheater en in het kunstencentrum Nona.

Schuld doorschuiven over schulden

Uit de hoek van de oppositie klinkt felle kritiek op de begroting.

"De kloof tussen rijke en arme Mechelaars wordt alleen maar vergroot. Zo zijn er geen inkomensgerelateerde belastingen meer, maar voor alles neemt het bestuur forfaits", zegt Caroline Gennez (SP.A). Maar volgens burgemeester Bart Somers baseert Gennez zich op gratuite berekeningen en hij betreurt dat ze de bevolking wil misleiden met verkeerde cijfers.

In Gazet van Antwerpen wijzen coalitiepartners erop dat er moét worden bespaard, omdat de schuldenberg van de stad tussen 2006 en 2012 is gegroeid tot 190 miljoen euro. Onder meer schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) wijst erop dat Gennez in die periode eerste schepen was.

Ook Vlaams Belang hekelt de retributies van het stadsbestuur. "Eigen volk betaalt eerst, want Mechelaars die iets willen doen in onze stad, moeten ervoor betalen", zegt Frank Creyelman.