Steeds meer raids bij ngo's in Rusland

In enkele dagen tijd heeft de politie in Rusland verschillende huiszoekingen uitgevoerd op kantoren van mensenrechtenorganisaties in Moskou. EU-leiders uiten kritiek.
AP2013
Elena Panfilova van Transparancy International in haar kantoor in Moskou na de huiszoeking.

In Rusland werd vorig jaar een wet van kracht die buitenlandse ngo's aan banden legt. Zo moeten ze zich registreren als "buitenlandse agent", en als ze buiten de lijntjes kleuren, riskeren ze hoge boetes en zelfs celstraffen.

Deze morgen vielen het parket en de belastinginspectie binnen op het kantoor van Human Rights Watch. "Het maatschappelijke middenveld in Rusland wordt onder druk gezet", zegt een verantwoordelijke van HRW.

De voorbije dagen voerden de Russische autoriteiten controles uit bij een honderdtal organisaties, onder meer bij Memorial, de belangrijkste mensenrechten-ngo in Rusland, en bij de antenne van Amnesty International in Moskou. Ook een reeks Duitse ngo's kreeg de inspectie over de vloer. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle riep daarom een Russische diplomaat op het matje. "Dit zal onze relatie beschadigen", zegt een Duitse diplomaat aan Der Spiegel.

Ook de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU Catherine Asthon heeft haar bezorgdheid overgemaakt.