Topman Bank of Cyprus is de laan uit gestuurd

Yiannis Kypri, de topman van de Bank of Cyprus, de grootste bank van de eilandstaat, is door de gouverneur van de Cypriotische centrale bank ontslagen. Dat gebeurde op verzoek van de trojka, bericht het Cypriotische persagentschap CNA.

Yannis Kypri, de CEO van de Bank of Cyprus, werd de laan uit gestuurd door Panicos Demetriades, de gouverneur van de Cypriotische centrale bank. Dat meldt de BBC. Demetriades ligt de laatste dagen zelf onder vuur voor zijn aanpak van de bankencrisis.

Het ontslag van Kypri gebeurde volgens het Cypriotische persagentschap CNA op verzoek van de zogenoemde trojka. Die bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Zij onderhandelden de voorbije dagen over een reddingsplan voor Cyprus, waardoor ook de Bank of Cyprus getroffen wordt.

Het reddingsplan houdt onder meer in dat de slechte delen van de Bank of Cyprus zullen worden afgesplitst. De goede onderdelen blijven en worden aangevuld met de spaarders tot 100.000 euro van de failliete Laiki Bank. Het andere geld van Laiki zal worden gebruikt om het kapitaal van de Bank of Cyprus aan te dikken.

De precieze reden voor het ontslag van Kypri is niet bekend. Gisteren had ook al de voorzitter van de Bank of Cyprus, Andreas Artemi, zijn ontslag aangeboden, maar de bank heeft dat ontslag geweigerd.

AP2013