Van Eetvelt: "Vooral maatregelen bij uitgaven zoeken"

Voor Karel Van Eetvelt (Unizo) moet de federale regering bij de begrotingscontrole vooral naar structurele maatregelen bij de uitgaven zoeken. "Maatregelen die doorwerken op de tijd. Dat zegt Europa ook", zei hij in "De ochtend". Een minimumbelasting op bedrijven vindt hij "geen verstandige keuze".

Terwijl het kernkabinet van de federale regering zich achter gesloten deuren over de begroting buigt, duiken er in de pers her en der ballonnetjes op hoe het nodige geld gevonden zou moeten worden. Een feestdag schrappen, de btw verhogen, een minimumbelasting voor bedrijven passeerden al de revue.

Sommige daarvan kunnen op weinig goedkeuring rekenen bij Unizo-baas Karel Van Eetvelt. Een btw-verhoging bijvoorbeeld, die zou een "nefast effect" hebben op de economie, stelde hij in "De ochtend". "Ze vernietigt de tewerkstelling en heeft een prijsverhogend effect."

Ook de minimumbelasting voor bedrijven zou Van Eetvelt "geen verstandige keuze" vinden. Volgens Van Eetvelt moet de regering vooral naar structurele maatregelen bij de uitgaven zoeken en niet naar nieuwe inkomsten. "Er moeten structurele maatregelen komen die doorwerken op de tijd. Dat zegt Europa ook."

Van Eetvelt denkt dan bijvoorbeeld aan maatregelen die mensen langer aan het werk houden, of een aanpassing van de deeltijdse verloven, die hij "luxe-uitgaven" noemt. Ook in de gezondheidszorg is nog heel veel mogelijk, vindt hij, "maar dat wordt ideologisch afgeremd".

Daarnaast blijft Van Eetvelt ook een "fundamentele verlaging" van de loonkosten vragen. Een van de ballonnetjes die opgelaten werden, ziet Van Eetvelt wel zitten: het schrappen van een feestdag. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan een feestdag die op een zondag valt. "We zouden die niet meer kunnen compenseren."

"Wat heeft de Groep van Tien nog te betekenen?"

Van Eetvelt sprak zich in "De ochtend" ook somber uit over het sociaal overleg, met name over de discussie over de gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden. "Wat hebben we nog te betekenen als Groep van Tien als we dit soort zaken niet meer kunnen oplossen", vroeg hij zich af.

Volgens Van Eetvelt moeten de sociale partners en de politiek in België zich "eens grondig bezinnen" over de toekomst van het sociaal overleg in ons land. "Op deze manier maak je jezelf overbodig."