Wat voeren Suske en Wiske in het schild?

Recent is op Facebook een intrigerende pagina aangemaakt die de modale stripliefhebber zeker zal interesseren. Het eerste bericht op Amoras2047 (want zo heet de pagina) is gepost op 15 februari, allicht niet toevallig de 100e geboortedag van striptekenaar Willy Vandersteen. Dat het met Suske en Wiske te maken heeft, lijdt geen twijfel. Maar wat precies? De Standaard Uitgeverij houdt de kiezen op elkaar.

Het eiland Amoras

"Het eiland Amoras" is eigenlijk waar het voor Suske en Wiske allemaal begon, in 1947. Er was al wel het album "Rikki en Wiske in Chocowakije" geweest, maar het eerste echte album was "Het eiland Amoras", waar we kennismaken met Suske (een nazaat van Sus Antigoon) en met de strijd tussen de Mageren en de Vetten.

Dat album (met al Wiske, Sidonia en professor Barabas in de hoofdrollen) was de aanzet tot een avonturenreeks die nu al 68 jaar loopt.

De teletijdmachine

Op de mysterieuze Facebookpagina staat meer dan één verwijzing naar reizen in de tijd. Alweer een verwijzing, vermoeden we, naar dat allereerste album van Suske en Wiske.

Maar hoe past de oer-misdadiger Krimson in het plaatje? En wie is in hemelsnaam "Jérusalem"? En wat doet de tekening van een soort ruimteschip, waarover gesproken wordt als het huis van dokter Krimson, in Amoras2047?

Geen vintage Suske en Wiske

En wat misschien nog het geheimzinnigst is, is dat de tekenstijl die op de Facebookpagina wordt geëtaleerd in niets lijkt op de tekenstijl van de klassieke Suske en Wiske, niet in de versie van Willy Vandersteen zelf, niet van zijn opvolger Paul Geerts en nog minder in die van de huidige Studio Vandersteen-versie. De tekeningen zijn veel "moderner", hipper, losser van stijl. De aandachtige striplezer heeft allicht een vermoeden wie de tekenaar is van dit geheimzinnige project.

En even waarschijnlijk zal dit project tegen de haren van de "fundamentalisten" instrijken, die vinden dat er aan Suske en Wiske niets mag veranderen.

Zoals gezegd bewaart Standaard Uitgeverij het stilzwijgen over Amoras2047. De uitgever spreekt wel tegen dat het om een spin-off van de klassieke Suske en Wiske zou gaan, zoals de reeks voor peuters die eind 2013 van start gaat.