Zelfmoordlijn kreeg meer dan 11.000 oproepen in 2012

De vrijwilligers van de Zelfmoordlijn hebben vorig jaar een recordaantal van 11.395 oproepen beantwoord. Dat is bijna een kwart meer dan in 2011, zo meldt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ).

Het centrum ziet als mogelijke verklaringen voor de stijging "het veelvuldig vermelden van het nummer in de media en extra bezetting van de lijn". De Zelfmoordlijn zoekt overigens nog vrijwilligers.

Relationele problemen en problemen met de omgeving worden in twee op de drie gevallen genoemd door de oproeper. Bij jongeren komt pesten vaak voor, terwijl ouderen vaak financiële problemen vermelden, zo staat in het jaarverslag van CPZ.

De Zelfmoordlijn is te bereiken via zelfmoordlijn.be en 02/649.95.55. 90 procent van de oproepen gebeurt telefonisch, 10 procent via chat. Dit jaar wil het CPZ e-mail uitbouwen als een volwaardig medium naast telefoon en chat.