"Die zwerfkat gaf mijn leven weer zin"

Toen sergeant Jesse Knott het tijdens zijn militaire missie in Afghanistan niet meer zag zitten, vond hij troost waar hij het niet verwacht had: van een zwerfkat die ter plaatse eigenlijk alleen maar de taak had muizen te vangen. "Maar Koshka werd mijn reddende engel", aldus Knott.

Knott was gestationeerd in het zuiden van Afghanistan en het was daar dat hij zich midden 2010 over Koshka ging ontfermen. "Ik had al langer door dat het jonge katje mishandeld werd. Zo werd zijn vacht voor de grap geschoren, of geverfd in allerlei kleuren. Toen ik hem op een dag zag strompelen met een bebloede poot, was dat voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Ik verzorgde zijn wonde en gaf hem een nieuwe woonplaats: mijn bureau", aldus de sergeant aan de nieuwssites WBTV en Clackamas Review. Dat was niet zonder risico, omdat soldaten tijdens hun dienst geen "huisdieren" mogen hebben.

Eind 2010 kwamen een aantal vrienden van Knott om bij een zelfmoordaanslag. "Eens dat gebeurd was voelde ik me zo hulpeloos. Alle hoop in de toekomst leek verloren. Ik belandde in een depressie, zoals ik nog nooit meegemaakt had. Terwijl ik zat te huilen aan mijn bureau, kwam Koshka naar me toe, miauwde en wreef zijn hoofd al spinnend tegen me aan. Alsof hij wilde dat ik naar hem keek. Toen hij op mijn schoot zat, duwde hij zijn pootje tegen mijn lip, krolde zich daarna in mijn schoot, waardoor dit echt een moment werd dat we samen deelden. Het zijn soms kleine dingen die je er terug bovenop brengen."

Knott wilde daarna de kat absoluut in de VS krijgen ("Hij trok mij uit mijn donkerste periode, dus moest ik hem uit zijn miserie halen.") en schakelde daarvoor een plaatselijke tolk in, die op eigen risico de kat naar Kaboel bracht: "Mocht hij onderweg gecontroleerd zijn door de taliban, en men erachter gekomen zijn dat hij voor de Amerikanen werkte, dan zou hij zeker gedood zijn." Vanuit Kaboel werd de kat dan in een burgervliegtuig via Pakistan overgevlogen naar Oregon.

Knott en zijn kat werden onlangs geëerd met een "Diamond Collar Award", een prijs die helden, dierlijk of menselijk, in de bloemetjes zet. Voorzitter Sharon Harmon: "Ook al gaf Knott de kat een nieuwe kans, Koshka heeft die kans ook beantwoord met hoop en liefde. Hij gaf de soldaat een reden om te blijven geloven in hetgeen hij deed en in de mensheid."

lees ook