"Schutter van Aurora pleit schuldig"

De man die vorig jaar 12 mensen heeft doodgeschoten in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado, wil schuldig pleiten om de doodstraf te vermijden. Dat hebben zijn advocaten gezegd.
A2013
James Holmes schoot 12 mensen dood in een bioscoop in Aurora in juli vorig jaar.

De 25-jarige James Holmes richtte in juli vorig jaar een bloedbad aan in een bioscoop in Aurora, Colorado. Tijdens de avant-première van de Batmanfilm "The dark knight rises" schoot hij 12 mensen dood. Een zeventigtal mensen raakten gewond. Het was een van de dodelijkste schietpartijen in de VS.

De schutter wordt beschuldigd van meervoudige moord en moordpogingen. Er zijn al verschillende hoorzittingen gehouden. Op eerdere zittingen gaven zijn advocaten aan dat Holmes geestelijk ziek en dus ontoerekeningsvatbaar is. De verwachting was dat de verdediging hem daarom onschuldig zou laten pleiten.

De advocaten van de 25-jarige schutter willen hem nu wel schuldig laten pleiten en hopen dat hij op die manier de doodstraf kan ontlopen. Gisteren dienden ze daartoe enigszins verrassend een motie in, schrijft de Denver Post, die de motie in handen kreeg. "Holmes is bereid om de zaak op te lossen en de procedures tot een snelle en definitieve conclusie voor alle betrokkenen te brengen", klinkt het in de motie.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op de nieuwe wending in de zaak. Zij hebben altijd gezegd dat Holmes de aanslag in Aurora maandenlang voorbereid heeft: hij sloeg een groot arsenaal aan wapens in en bouwde boobytraps in zijn appartement. Volgende week maandag zou het Openbaar Ministerie beslissen of het alsnog de doodstraf voor Holmes zal eisen.