"Sleutel begrotingscontrole ligt bij De Croo"

De gesprekken over de begrotingscontrole hebben nog geen akkoord opgeleverd. De ministers gingen gisteravond rond 21 uur uiteen. Vooral Open VLD is wantrouwig over de structurele maatregelen die op tafel liggen. Een werkgroep moet alles uitklaren.

De vergadering van het kernkabinet bracht relatief weinig op gisteren. In verschillende kringen is te horen dat vooral de Vlaamse liberalen op de rem duwen. Open VLD is zeer wantrouwig over de structurele maatregelen die op tafel liggen, legde VRT-radiojournalist Johny Vansevenant vanmorgen uit in "De ochtend".

De liberalen twijfelen eraan of die structurele maatregelen wel voldoende structureel zijn. Een werkgroep moet zich daar nu in de voormiddag over buigen. Na het vragenuurtje in de Kamer komen de ministers opnieuw samen om te vergaderen.

Intussen raakte al wat meer bekend over de besparingsmaatregelen die op tafel zouden liggen. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld zou 168 miljoen euro bespaard worden. Ook in de uitgaven in de ministeries en in ontwikkelingssamenwerking zou het mes gezet worden.

Voor Open VLD zouden de besparingen in de gezondheidszorg echter niet genoeg zijn. De liberalen verzetten zich ook tegen een minimumbelasting voor bedrijven.

Morgen wakker worden met akkoord?

De houding van de liberalen wekt heel wat wrevel bij de andere partijen, kon Vansevenant vaststellen. "Het is altijd hetzelfde met De Croo", hoorde hij een onderhandelaar klagen. "Hij wil tonen dat hij tot het uiterste gaat." Het kader ligt op tafel, luidt het ook, "maar de sleutel ligt bij De Croo".

Toch is Open VLD niet de enige die tegenstribbelt. Iedereen heeft zijn heilige huisjes en iedereen schermt voor zijn eigen departement, verwoordt Vansevenant het. Zo heeft het CDH het moeilijk met het schrappen van de schoolpremie.

De federale regering hoopte tegen Pasen een akkoord te vinden over de begrotingscontrole. Volgens de laatste berichten hopen de ministers komende nacht of morgenvroeg te landen.