"The broken circle breakdown" wint Scenarioprijs

"The broken circle breakdown" heeft de Scenaristengilde Scenarioprijs 2013 gewonnen. Alle Vlaamse films die in 2012 uitkwamen, kwamen in aanmerking. De leden van de scenaristengilde konden stemmen op de scenario's in hun "naakte" vorm en dus niet op het afgewerkte product, de film.

Carl Joos en Felix van Groeningen (foto in tekst), die het scenario maakten op basis van het toneelstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels, zijn bijzonder blij. "'We hebben erg veel versies gemaakt, die tot op het laatste zijn bijgeschaafd. Ik ben tevreden met de film die er staat. Als dat dan nog eens bekroond wordt door je collega's, dan kan the "circle" niet meer stuk."

Joos noemt de bewerking van het toneelstuk tot een filmscenario "hard labeur". "We hebben erop gehamerd, afwisselend alleen en quatre-mains aan het computerklavier, eraan gesleurd met onze uiteenlopende temperamenten en ervaringswerelden. Het was zoeken in alle richtingen, naar een structuur en een toon om de emotionele tornado die de voorstelling was, te bedwingen. En om de muziek er organisch in te houden, zonder te verzanden in cliptoestanden." Voor Joos, die in 2010 won met "Dossier K.", is het de tweede keer dat hij de Scenarioprijs binnenrijft.

Ook Felix van Groeningen is "zeer vereerd" met deze prijs. "Ik heb heel graag samengewerkt met Carl Joos", zegt hij. "En tijdens het ganse proces ook veel van hem geleerd. De adaptatie van het theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels was allerminst een simpele opdracht. Tijdens het schrijven - en trouwens in elke stap van het filmmaken, vergelijk shooting script met de uiteindelijke film - is alles meer dan eens ondersteboven en binnenstebuiten gehaald, om op een filmische manier dezelfde impact van het theaterstuk na te streven."

De Scenarioprijs is een initiatief van de Vlaamse Scenaristengilde. Ze wil hiermee de vaak anonieme schepper van een film eventjes in de spotlights plaatsen. De scenarist legt tenslotte de basis van elke succesvolle film of serie.