"Voedselprijzen dalen, maar blijven hoog"

Voedselprijzen zijn de afgelopen 6 maanden wereldwijd gedaald, maar liggen nog altijd dicht bij hun historische hoogtepunt. Dat stelt de Wereldbank in een rapport. De ontwikkelingsbank waarschuwt ook voor de volksgezondheid.

Volgens de ontwikkelingsbank zijn de voedselprijzen tussen oktober en februari gedaald, nadat ze in augustus 2012 een historische piek hadden bereikt. De prijzen liggen echter nog altijd maar 9 procent lager dan op dat moment. De lagere prijzen komen doordat er minder vraag was naar voedsel voor de productie van brandstof. Daarnaast speelden betere weersomstandigheden in diverse regio's een positieve rol.

De hoge prijzen vormen een gevaar voor de gezondheid, waarschuwt de Wereldbank. Daarbij wijzen de onderzoekers niet alleen op het gevaar van ondervoeding, maar ook op de verhoogde kans op overgewicht. Door de hoge voedselprijzen zijn mensen namelijk eerder geneigd te kiezen voor goedkopere, minder voedzame etensmiddelen.

"Ongezond voedsel is over het algemeen goedkoper dan gezond eten. Arme mensen in ontwikkelingslanden die moeten omgaan met hoge voedselprijzen kiezen vaak voor goedkoop voedsel dat rijk is aan calorieën, maar nauwelijks voedingswaarde heeft", aldus Wereldbank-onderzoeker Otaviano Canuto.