Bachelet wil opnieuw president van Chili worden

Michelle Bachelet wil opnieuw president van Chili worden. Dat heeft ze gezegd tijdens een bijeenkomst in Santiago. Van 2006 tot 2010 was ze al president van het land en meteen de eerste vrouw ooit in die functie. Na enkele jaren aan het hoofd van de vrouwenorganisatie UN Women, ambieert ze nu een tweede termijn. Het bestrijden van ongelijkheid wordt haar zelfverklaarde prioriteit.
AP2013

"Ik ben klaar om de uitdaging aan te gaan en heb daarom de beslissing genomen me kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen." Dat zei Michelle Bachelet gisteren bij aankomst in de Chileense hoofdstad Santiago de Chile aan een honderdtal sympathisanten.

Bachelet was van 2006 tot 2010 al een eerste keer president van het Zuid-Amerikaanse land. Meteen was ze de eerste vrouw ooit in die functie. Omdat de Chileense grondwet geen twee opeenvolgende ambtstermijnen toelaat, kon ze zich niet herverkiesbaar stellen.

Daarom trok ze naar New York om er aan het hoofd te gaan staan van UN Women, de vrouwenorganisatie van de Verenigde Naties. Op 16 maart leidde ze in die hoedanigheid de VN-conferentie over de rechten van de vrouw nog naar een belangrijk akkoord over de rechten van vrouwen wereldwijd.

Meteen na afloop van die conferentie, nam ze ontslag als directeur. Dat deed meteen de geruchten aanzwellen dat ze zich nogmaals voor het presidentschap van haar thuisland kandidaat zou stellen. Die vermoedens heeft ze nu bevestigd. 

Bestrijding van ongelijkheid

Michelle Bachelet is 61 en studeerde geneeskunde in de tijd van de militaire junta onder Augusto Pinochet. Na de overgang naar de democratie in 1990 werd ze dokter in de publieke dienstverlening. In 2000 schopte ze het tot minister van Gezondheid voor de socialisten. Haar taak was toen een grote hervorming in de gezondheidssector door te voeren.

In 2002 was ze de eerste vrouw in Latijns-Amerika die minister van Defensie werd. Vier jaar later werd ze president van Chili. Als alleenstaande moeder van drie voerde ze een verbeten strijd voor de rechten van de vrouw in haar land. Toen ze haar mandaat in 2010 neerlegde, stond een overweldigende meerderheid van 84 procent van de bevolking achter haar beleid.

Ook nu zou ze een meerderheid van de kiesgerechtigden achter zich scharen. Eerst moet ze wel drie andere linkse kandidaten verslaan bij de voorverkiezingen van 30 juni. Als ze die wint, kan ze het op 17 november opnemen tegen de kandidaat van de centrumrechtse partij. Als ze de presidentsverkiezingen wint, dan wil ze van de bestrijding van de ongelijkheid in de Chileense samenleving haar prioriteit maken.