Brusselse winteropvang daklozen met 14 dagen verlengd

De Brusselse winteropvang voor daklozen wordt met 14 dagen verlengd. Dat heeft de Brusselse ministerraad beslist. Tot 15 april zijn er 400 plaatsen. De verlenging kost 110.000 euro en wordt gefinancierd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD) gaat ook de federale tweedelijnsopvang in Brussel een week langer open houden.

"Voor de komende week worden er 's nachts nog vriestemperaturen voorspeld", zeggen ministers voor Bijstand van Personen Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "Bij dergelijke temperaturen is er geen sprake van ook maar iemand op straat te laten slapen."

Naast de nachtelijke winteropvang wordt ook de dagopvang voor daklozen met twee weken verlengd. Het proefproject "Winter 86.400" is een samenwerking tussen verschillende hulporganisaties, dat streeft naar een versterking van psychosociale hulp voor thuislozen tijdens de winter. Zo zijn sommige dagcentra langer open en is er de mogelijkheid om overdag te rusten.

De federale tweedelijnsopvang zal ook een week langer open blijven. "We volgen al de hele winter zeer nauwgezet de bezetting van onze plaatsen en de temperaturen op. Het is duidelijk dat we de komende dagen en nachten nog vrieskou riskeren en dan kunnen we de mensen niet op straat laten staan", zegt staatssecretaris Maggie De Block.

Winteropvang is in de eerste plaats een lokale bevoegdheid, maar de voorbije twee winters is gebleken dat extra inspanningen nodig waren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, luidt het nog. Staatssecretaris De Block heeft daarom de federale tweedelijnsopvang op punt gesteld, met 300 extra opvangplaatsen, in het RVA-gebouw in Sint-Gillis.

Normaal gezien loopt de Brusselse winteropvang van 15 november tot 31 maart. Ook de federale opvang sluit normaal gezien eind maart. Elke nacht kunnen daklozen er terecht voor een warm bed, een maaltijd en sanitaire voorzieningen.