Douwe Egberts onderzoekt overnamebod

Douwe Egberts, dat een jaar geleden verzelfstandigd werd, onderzoekt nu al een nieuw overnamebod, dit keer van de Duitse investeringsgroep JAB. Die heeft al grote belangen in de koffie- en theesector.

DE Master Blenders 1753, zo heet de Nederlandse koffiemaker die sinds vorig jaar opnieuw genoteerd staat op de beurs Euronext Amsterdam. Het bedrijf heeft nu een overnamebod gekregen van het Duitse fonds Joh. A.Benckiser (JAB) en die mag nu de boeken onderzoeken.

JAB biedt 12,75 euro per aandeel en dat is 33% meer dan de laatste beursnotering. In totaal waardeert het bod DE Masters Blenders 1753 op een waarde van 7,6 miljard euro. JAB bezit overigens al 15% van de aandelen van Douwe Egberts.

De Duitse groep JAB is al actief in de koffie- en theesector. Zo bezit het controlebelangen in de Amerikaanse koffiemaker Peet's Coffee and Tea en in Caribou Coffee. In de portefeuille van JAB zitten ook merken als Calgon, Nurofen en Strepsils.

Volgens De Tijd zouden er echter ook geruchten zijn dat de Leuvense biergroep AB InBev overweegt om Douwe Egberts in te palmen, maar het is niet duidelijk hoe hard die plannen zijn.

Van De Witte Os tot DE Master Blenders

De wortels van het bedrijf gaan terug tot een winkeltje in koloniale waren "De Witte Os", dat in 1753 werd geopend in het dorp Joure in Friesland. In 1780 nam Douwe Egberts, de zoon van de oprichter, de winkel over. Hij gaf er zijn naam aan en breidde de zaak flink uit.

Na de Tweede Wereldoorlog volgde een internationale expansie, die versterkt werd nadat Douwe Egberts NV in 1978 werd overgenomen door de Amerikaanse voedinggroep Sara Lee. In juni vorig jaar werd de koffiemaker onder de naam DE Master Blenders 1753 opnieuw verzelfstandigd op de beurs. Het is nu een onderdeel van de AEX, de beursindex van Euronext Amsterdam.

Naast de koffiemerken Douwe Egberts, Moccona, Chat Noir, Senseo en Marcilla is DE ook eigenaar van het theemerk Pickwick.