Grootste cyberaanval ooit vertraagt het internet dan toch niet

Het internet wordt dan toch niet wereldwijd vertraagd door de grootste cyberaanval aller tijden. Anti-spambedrijf Spamhaus ligt effectief onder vuur, maar dat heeft geen gevolgen die wereldwijd te voelen zijn.
AP2002

Doelwit van de cyberaanval is het anti-spambedrijf Spamhaus. Dat bedrijf is volgens persagentschap Reuters verantwoordelijk voor het filteren van 80 procent van de wereldwijde spam. Spamhaus ligt nu al meer dan een week onder vuur. Het bedrijf beschuldigt het Nederlandse hostingbedrijf Cyberbunker van de aanval, omdat beide bedrijven ernstig overhoop liggen sinds Spamhaus Cyberbunker op de zwarte lijst heeft gezet. Cyberbunker ontkent echter alle betrokkenheid.

Spamhaus wordt momenteel getroffen door een grootschalige distributed denial-of-service-aanval (DDos). Dat is een gerichte aanval waarbij tientallen computers tegelijkertijd informatie vragen aan een bepaalde computerserver en die daardoor zolang bezet houden, zodat die aanvragen van gewone gebruikers niet meer kunnen behandelen.

Meestal wordt bij zo'n aanval geprobeerd om het systeem zo te verzadigen, dat de server ofwel heel erg vertraagt, ofwel uitvalt. De aanval op Spamhaus piekt op snelheden van 300 Gigabit per seconde. Ter vergelijking, de meeste grote cyberaanvallen pieken op 50 Gigabit per seconde. De grootste tot nu toe waargenomen aanval piekte rond de 100 Gigabit per seconde.

Rechtzetting

Eerder werd gemeld dat de gevolgen van wat wellicht de grootste cyberaanval in de geschiedenis is, wereldwijd te voelen waren, maar dat blijkt nu niet te kloppen. De verschillende bronnen (zoals de New York Times, Reuters, BBC...) die dat meldden blijken allemaal terug te leiden naar één bron die het gerucht de wereld in gestuurd heeft om hun producten, die beschermen tegen zo'n cyberaanval, beter aan de man te kunnen brengen.