Heeft Braziliaanse arts 300 doden op haar geweten?

In Brazilië loopt er een onderzoek tegen een arts en haar medisch team wegens een hele reeks verdachte overlijdens in het ziekenhuis waar ze werken. De vrouw wordt al verdacht van 7 moorden, maar mogelijk zijn het er zo'n 300. De arts pleit onschuldig.
AP2013

De Braziliaanse arts Virginia Soares de Souza en zeven van haar assistenten worden op dit moment verdacht van zeven moorden op hun afdeling intensieve zorg in een ziekenhuis in Curitiba, in het zuiden van Brazilië.

De vrouw zou de patiënten spierverslappende middelen hebben toegediend en vervolgens de zuurstof die ze kregen, hebben verminderd, waardoor ze gestikt zouden zijn. Ook drie andere dokters, drie verpleegkundigen en een fysiotherapeut zijn in verdenking gesteld wegens moord.

Maar mogelijk zijn ze verantwoordelijk voor veel meer moorden. Een politie-inspecteur vertelde aan een plaatselijke televisiezender dat zo'n 300 overlijdens onderzocht worden. Zeker 20 daarvan worden als verdacht omschreven. Volgens de aanklagers zijn de patiënten vermoord om zo meer bedden vrij te maken in het ziekenhuis.

Ze baseren zich voor die beschuldiging op afgeluisterde gesprekken. Op een van die bandjes hoorden ze de arts naar verluidt zeggen dat ze de afdeling intensieve zorg wilde "opruimen", "want ik krijg er jeuk van".

De Souza werd in februari gearresteerd en kwam deze week op borg vrij. De aanklagers willen haar echter zo snel mogelijk opnieuw laten arresteren. De Souza en haar team ontkennen alle beschuldigingen. Volgens de arts ontbreekt het de aanklagers aan medische expertise om te kunnen begrijpen hoe de patiënten gestorven zijn. "We zullen snel bewijzen dat alles wat op de afdeling intensieve zorg is gebeurd, gerechtvaardigd wordt door de medische literatuur", reageerde De Souza's advocaat.