Lot Yunus in handen van Europees Hof

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan onderneemt juridische stappen om het Turkse jongetje Yunus terug bij zijn biologische familie te krijgen. Het is de Turkse regering een doorn in het oog dat Yunus in Nederland bij lesbische pleegouders woont. Via het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wil Erdogan de hereniging afdwingen.

Begin deze maand ontstond in Turkije en Nederland ophef rond de Turkse jongen Yunus. De jongen van 9 woont sinds zijn geboorte bij lesbische pleegouders in Nederland. Zijn ouders wonen inmiddels terug in Turkije en willen ook hun zoon naar Turkije terughalen.

De Turkse media hebben zich op de zaak gestort. Verschillende media vinden het niet kunnen dat een Turkse jongen bij christelijke en homoseksuele ouders opgroeit.

Ook de Turkse regering moeit zich met de zaak. Vorige week bracht Erdogan een bezoek aan Nederland voor overleg met de autoriteiten. Nu stapt hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de hereniging van Yunus met zijn biologische ouders juridisch af te dwingen.

Hij denkt er voorts aan Turkse en islamitische gezinnen aan te sporen om Turkse pleegkinderen in huis te nemen. Yunus en zijn pleegouders leven intussen ondergedoken.