Nelson Mandela opnieuw in het ziekenhuis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela (94) is vannacht in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dat heeft huidig president Jacob Zuma bekendgemaakt. Vanavond meldt een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president dat Mandela goed reageert op zijn behandeling.

Volgens een verklaring van het kabinet van president Zuma is Mandela gisteren even voor middernacht in het ziekenhuis (foto) opgenomen met symptomen van een longontsteking. Eind vorig jaar bracht Mandela al 18 dagen in het ziekenhuis door, ook vanwege een longinfectie en galstenen.

Zuma wenst "Madiba", het koosnaampje van Mandela in Zuid-Afrika, een spoedig herstel. "We roepen de bevolking van Zuid-Afrika en de wereld op om te bidden voor onze geliefde Madiba en zijn familie, en om hem in hun gedachten te houden. We hebben het volste vertrouwen in het medische team en weten dat ze al het mogelijke zullen doen om het herstel te bespoedigen." Zuma vraagt ook dat de privacy van Mandela gerespecteerd wordt.

Mandela wordt beschouwd als de "vader" van Zuid-Afrika voor zijn strijd tegen de apartheid. Vanwege zijn verzet werd hij door het Zuid-Afrikaanse regime ruim 27 jaar gevangen gehouden. Hij kwam pas vrij in 1990. Ondanks zijn jarenlange gevangenschap vergaf hij zijn vroegere vijanden en spoorde hij de Zuid-Afrikanen van alle klassen aan om samen te werken en zich te verzoenen. In 1993 won Mandela de Nobelprijs voor de Vrede. Van 1994 tot 1999 was hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Sinds 2004 heeft hij zich teruggetrokken uit het publieke leven.

Toch heeft zijn lange gevangenschap sporen nagelaten: Mandela liep toen tuberculose op en heeft sindsdien geregeld problemen met zijn longen.

De laatste maanden groeit de bezorgdheid over zijn gezondheidstoestand. Het is de vierde keer in twee jaar tijd dat Mandela in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Zijn ziekenhuisverblijf eind december was het langste sinds zijn vrijlating in 1990.

AP2012