Nieuwe populatie ringslangen ontdekt in Wervik

In Wervik is een nieuwe populatie ringslangen ontdekt, waardoor de soort nu op vier plaatsen in Vlaanderen voorkomt. Ook in De Zegge in Geel, in de Molenbeekvallei en in het Meldertbos in Hoegaarden zijn er populaties.
Ringslang (natrix natrix).

De ringslang (natrix natrix) is een schuwe en ongevaarlijke Midden-Europese waterslang die composthopen nodig heeft om eieren uit te broeden.

In de Lage Meersen in Wervik, en aangrenzend in Bousbeque (Frankrijk), werden al langer ringslangen gemeld en anderhalf jaar geleden voor het eerst gefotografeerd. "Die ringslangen kunnen niet via natuurlijke weg gemigreerd zijn uit de dichtstbijgelegen populatie in Pas-de-Calais, want dan zouden ze een te grote industriële agglomeratie moeten overbruggen", aldus kenner Robert Jooris van Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt. "Ik geloof eerder in een onvrijwillige uitzetting, allicht via compost die verplaatst werd."

Het aantal bekende populaties van ringslangen in Vlaanderen komt daarmee op vier. Er leven ringslangen in De Zegge (Geel), de Molenbeekvallei (Jette/Ganshoren/Zellik) en Hoegaarden (Meldert). In die laatste gemeente legt Natuurpunt Velpe-Mene, samen met buurtbewoners, broeihopen aan van 1,5 meter breed, 3 meter lang en 1,2 meter hoog. In zo'n broeihoop, gebouwd met takken, bladeren, hooi en mest, kan de temperatuur oplopen tot 30 graden, waardoor de eieren automatisch uitgebroed worden.

Vrouwtjes zetten doorgaans half juni een veertigtal eieren af, jongen kruipen twee maand later uit het ei. Buitenlandse experimenten toonden aan dat 90 procent van de eieren uitkomen, waardoor de aanleg een eenvoudige, goedkope en efficiënte beschermingsmaatregel is, klinkt het.

Lees meer over de ringslang op natuurbericht.be