Onthaalmoeder vrijgesproken voor onopzettelijke doding

De rechtbank van Antwerpen heeft een onthaalmoeder vrijgesproken voor de dood van een baby van 7 maanden. Het meisje stikte eind 2010 nadat de vrouw haar een flesje had gegeven. Ze probeerde het kind te reanimeren maar zou die handeling niet juist hebben uitgevoerd. De rechter oordeelt nu dat niet bewezen is dat het kind mits een correcte reanimatie nog in leven zou zijn.

De feiten vonden plaats op 23 december 2010 in Wilrijk. De onthaalmoeder had het meisje te slapen gelegd nadat ze haar een flesje had gegeven. Even later ontdekte de vrouw dat het kind niet meer ademde en begon ze meteen met reanimatie. In het ziekenhuis bleek dat het kind hersendood was. Het overleed zes dagen later.

Volgens de openbare aanklager gebruikte de vrouw een verkeerde techniek om het kind te reanimeren. Daarom moest ze zich voor de rechter verantwoorden voor onopzettelijke doding door gebrek aan voorzorg. Kind & Gezin stelde zich burgerlijke partij.

De rechtbank heeft de vrouw nu vrijgesproken. Volgens de rechter is niet bewezen dat de baby nog zou leven indien de vrouw een andere reanimatietechniek had gehanteerd. Ook de ouders van de baby vinden dat de vrouw geen blaam treft.