Pier Luigi Bersani gooit de handdoek in de ring

Pier Luigi Bersani, de leider van centrumlinks in Italië, is er niet in geslaagd een nieuwe regering op de been te brengen. Zijn centrumlinkse kartel heeft alleen een meerderheid in de tweede kamer van het parlement, maar niet in de Senaat. Bersani is er niet in geslaagd een coalitiepartner te vinden en geeft zijn formatieopdracht nu terug.

De mislukte formatie is niet echt een verrassing, nadat de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo eerder deze week had gezegd niet mee in de regeringsboot te zullen stappen. Een coalitie met het rechtse blok van oud-premier Silvio Berlusconi ziet Bersani dan weer niet zitten. 

De bal ligt nu weer in het kamp van president Giorgio Napolitano. Die begint morgen al met zijn consultaties om een uitweg te zoeken uit de politieke impasse in Rome.