S&P viseert de banken niet na Cypruscrisis

Na het recente hulpplan voor Cyprus zal de kredietbeoordelaar Standard & Poor's nog niet morrelen aan de ratings van de Europese banken. Toch steekt S&P een waarschuwende vinger op naar de eurozone.

Volgens Standard & Poor's verschilt het hulpplan van 10 miljard euro voor Cyprus substantieel van dat voor de andere eurolanden zoals Griekenland, Ierland en Portugal of dat voor de Spaanse banken.

In Cyprus waren voor het eerst de grote spaarders en obligatiehouders betrokken bij de herkapitalisering van de banken. Ze moesten er een groot deel van hun spaargeld boven de 100.000 euro bij inschieten.

S&P stelt nu vast dat dat te maken had met de specifieke situatie van Cyprus, waar de financiële sector zeven keer groter is dan de rest van de economie.

Toch merkt het ratingbureau op dat er in de eurozone een toenemend voorbehoud is om banken nog langer met overheidsgeld (de belastingbetaler dus) te herkapitaliseren. S&P waarschuwt de eurozone er dan ook voor om de belangrijkste schuldeisers bij toekomstige herkapitalisering van banken ongemoeid te laten.

AP2012