Verrassende winstcijfers voor BlackBerry

Tegen alle verwachtingen in heeft de Canadese producent van smartphones BlackBerry in het voorbije kwartaal nog eens winst geboekt. Analisten hadden nochtans opnieuw verlies voorspeld.
AP2013

In het voorbije kwartaal kon BlackBerry een winst van 98 miljoen dollar optekenen en dat ondanks een dalende omzet. Over het hele jaar 2012 was er nog wel een verlies van 646 miljoen dollar. In 2011 bedroeg het verlies zelfs nog 1,1 miljard euro.

Wel is de omzet vorig jaar met 40% gedaald tot 11 miljard dollar. Ook minder leuk is dat het aantal abonnees met drie miljoen gedaald is tot 76 miljoen.

Hoe dan ook knoopt BlackBerry na jaren van rode cijfers dus opnieuw aan met winst. Dat is voor een deel het gevolg van het besturingssysteem 10 en het nieuwe model Z10 dat goed verkoopt. Dat kan nog beter worden, want dat model is sinds vorige week te koop in de Verenigde Staten.

 

AP2013

De ommekeer voor BlackBerry?

De zwarte cijfers zijn een opsteker voor de nieuwe topman Thorsten Heins (links, hierboven) die begin vorig jaar de teugels heeft overgenomen van de oprichters Mike Lazarides en Jim Balsillie.

Die hadden het in 1999 opgerichte Research in Motion (RIM) uitgebouwd tot de dominante smartphonebouwer voor zakenlui, maar realiseerden zich te laat dat zo'n tuig meer kan doen dan mobiel bellen en sms versturen, zoals de iPhone vanaf 2007 aantoonde. Sindsdien heeft RIM veel marktaandeel verloren aan Apple en Samsung.

Vorig jaar heeft Heins het bedrijf op een nieuwe basis gezet en werden er 5.000 banen geschrapt. Onlangs werd RIM omgedoopt tot BlackBerry, de naam van het product, om het bedrijf zichtbaarder te maken op de beurs.