Voorzichtig positieve geluiden over de begroting

De topministers van de regering-Di Rupo zitten vanavond nog altijd bijeen om de begrotingscontrole af te werken. In tegenstelling tot eerdere berichten lijkt de kans nu toch reëel dat ze een akkoord zullen bereiken. Open VLD zou hebben bekomen dat de minimumbelasting voor bedrijven er niet komt.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) leek lange tijd dwars te liggen. De Vlaamse liberalen konden niet leven met een nieuwe belasting en zetten vooral in op besparen. 

Een werkgroep zou nu effectief hebben vastgesteld dat de structurele besparingen wel degelijk geloofwaardig zijn. Daarmee lijken de grootste bezwaren van De Croo nu van de tafel.

Eerder op de avond leek het er nog op dat een akkoord voor Pasen niet meer zou lukken, maar vanavond lijkt er nu toch schot in de zaak te komen. Radiojournalist Johny Vansevenant schat de kans op een akkoord vannacht op 50 procent. 

"Begroting in evenwicht"

Premier Elio Di Rupo belooft om bij de controle van de begroting een evenwicht te zoeken tussen inkomsten en uitgaven. Voor die begroting had de federale overheid het tekort willen terugdringen tot 2,15% van het bruto binnenlands product, maar dat bleek erg moeilijk te zijn. Er zou nu worden gemikt op 2,5% en de Europese Commissie zou niet moeilijk doen op voorwaarde dat er dan wel "structurele maatregelen" worden genomen. 

In de Kamer kwam premier Elio Di Rupo (PS) vanmiddag tekst en uitleg geven. Hij belooft een begroting met een evenwicht tussen besparingen en nieuwe inkomsten. Volgens hem heeft het kernkabinet al heel wat resultaat geboekt bij de begrotingscontrole en hij hoopt die operatie zo snel mogelijk af te ronden.

Dat moet wel creatief gebeuren, zei Di Rupo, want hij wil de economische groei niet afremmen. De oppositie is niet onder de indruk en vreest vooral nieuwe belastingen.