Wel of niet toegangspoortjes in stations?

De NMBS onderzoekt wat mogelijk is om te beletten dat reizigers zonder geldig kaartje op het perron of de trein stappen. Onder meer toegangspoortjes aan de perrons kunnen daarvoor in aanmerking komen, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. TreinTramBus is geen voorstander van die maatregel.

Uit een nieuw anti-agressierapport blijkt dat 70 procent van alle agressiegevallen op de trein het gevolg is van een ruzie over een geldig ticket. De NMBS onderzoekt daarom de mogelijkheden om zwartrijders niet meer toe te laten op het perron.

Een van de mogelijkheden zijn toegangspoortjes. Het zou gaan om poortjes die, net zoals in verschillende Brusselse metrostations, alleen opengaan als reizigers een geldig kaartje hebben. Dat schreef Gazet Van Antwerpen vanmorgen.

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat de toegangspoortjes zeker nog niet concreet zijn en dat momenteel een haalbaarheidsstudie loopt. "We voeren nu al actie om agressie te voorkomen. Zo zetten we extra veiligheidspersoneel in. Ook installeren we meer snelle betaalautomaten, zodat reizigers geen excuus hebben om geen geldig kaartje op zak te hebben."

Kees Smilde, woordvoerder van TreinTramBus, vindt de toegangspoortjes geen goede oplossing. "Wat doe je bijvoorbeeld met kinderen jonger dan 12, die gratis rijden? Hoe geraken zij door de poortjes?" Dat er meer snelle betaalautomaten komen, vindt TreinTramBrus wel een goed idee.

Meest gelezen