11 mannen veroordeeld voor "happy slapping" in Antwerpen

De Antwerpse strafrechter heeft 11 mannen veroordeeld voor een brutaal geval van "happy slapping". De 11 hebben een dertiger uit Edegem zwaar toegetakeld in het premetrostation Diamant. Het motief voor de feiten is nog altijd een raadsel.

De 23-jarige aanstoker van de feiten krijgt de zwaarste straf en moet 3 jaar effectief de cel in. De 10 anderen hebben celstraffen van 12 maanden tot 2 jaar gekregen. Ze moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding van 3.500 euro betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen.

In oktober vorig jaar nam het slachtoffer de middernachttram in Mortsel. De aanstoker merkte het slachtoffer op, belde zijn kompanen, en wachtte het slachtoffer op in premetrostation Diamant. Van zodra de tram het station binnenreed, bestormden zes van hen het voertuig. Eén hield de deuren open, terwijl de anderen het slachtoffer insloten.

De 23-jarige aanstoker sloeg het slachtoffer als eerste en vier anderen volgden zijn voorbeeld. Daarna stapten ze uitgelaten af, sloten ze zich terug aan bij de vier die op het perron waren gebleven en zwaaiden ze nog eens naar het bloedende slachtoffer. Ze staken hun vuisten in de lucht en scandeerden slogans.

Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan neus, kaakbeen en oog. Hij is een tijd werkonbekwaam geweest. De elf beklaagden zijn kort nadien opgepakt. Het motief voor de feiten is nog altijd een raadsel.

Eerst had de aanstoker verklaard dat hij eerder die avond door 4 Noord-Afrikanen was aangevallen en dacht dat het slachtoffer een van hen was. Hij vertelde ook dat het slachtoffer hem op de tram had bedreigd en hij daarom zijn kompanen heeft gebeld, maar dat wordt formeel tegengesproken door de camerabeelden van De Lijn waarop te zien is dat het slachtoffer gezellig zat te keuvelen met andere passagiers en helemaal geen dreigende houding had aangenomen.

De rechter vermoedt dat de aanstoker het voorafgaande incident volledig heeft verzonnen. Hij noemde de feiten gewetenloos, weerzinwekkend en laf. "Ze hebben de levenskwaliteit van het slachtoffer verminderd en het onveiligheidsgevoel verhoogd", klinkt het in de rechtbank. "Een triest voorbeeld van zinloos geweld."