45 jaar cel voor "monster van Grbavica"

Op het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië is de Montenegrijn Veselin Vlahovic veroordeeld tot 45 jaar cel voor misdaden tegen de mensheid tijdens de Bosnische oorlog.
AP2010

Het is de langste veroordeling ooit op het proces voor het speciale tribunaal voor ex-Joegoslavië, maar Vlahovic is dan ook niet de eerste de beste.

De Serviër uit Montenegro nam tijdens de oorlog in Bosnië (1991-1995) deel aan het beleg van de hoofdstad Sarajevo. Hij verdiende zijn bijnaam "monster van Grbavica" door misdaden in de gelijknamige wijk van Sarajevo die in 1992 onder controle stond van de Bosnisch-Servische milities.

Die voerden daar toen een terreurregime om zo veel mogelijk Kroaten en Moslims uit de wijk te verjagen. Vlahovic stond in Den Haag terecht en werd schuldig bevonden op 60 aanklachten van moord, verkrachting en foltering van Kroaten en Moslims.

Na de oorlog vluchtte hij naar Servië en daarna naar Spanje. In die landen wordt hij nog gezocht voor moord en overvallen. In 2010 werd hij in Spanje opgepakt en uitgeleverd aan het VN-tribunaal.