7.000 patiënten van tandarts mogelijk met hiv besmet

Door de onachtzame praktijken van een tandarts zijn in de Amerikaanse staat Oklahoma mogelijk 7.000 patiënten besmet met hiv en andere besmettelijke aandoeningen. Dokter Scott Harrington steriliseerde zijn materiaal onvoldoende, zo is gebleken bij een controle in zijn kabinet eerder deze maand. Dat hebben de gezondheidsdiensten bekendgemaakt.

De instanties kunnen niet zeggen of alle patiënten wel degelijk geïnfecteerd zijn. De patiënten van de tandartsenpraktijk in Tulsa kregen wel de (dwingende) raad om gratis opsporingstests te laten afnemen in een ziekenhuis.

Hoelang de praktijken van de tandarts al aan de gang zijn, is niet bekend. Daarom krijgen zijn patiënten het advies zich te laten testen op hepatitis B, hepatitis C en hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Naast verroest materiaal vonden de inspectiediensten vervallen medicijnen. Een fles van een bepaald product had al sinds 1993 afgevoerd moeten zijn, meldde de lokale krant Tulsa World. De tandartsenpraktijk is gesloten tot het einde van het onderzoek.