83 mijnwerkers geblokkeerd in Tibet

Een zware aardverschuiving in het centrum van Tibet heeft zeker 83 mijnwerkers bedolven. In de streek is een grote reddingsoperatie gestart, maar die wordt een race tegen de tijd.
AP2013

De aardverschuiving vond plaats in een goudmijn 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lhasa. Zeker 83 kompels zouden in hun slaap verrast zijn en bedolven zijn door aarde en stenen.

De Chinese overheid heeft meteen een grote reddingsoperatie met meer dan duizend hulpverleners opgezet, maar tot nu toe zijn slechts twee mijnwerkers gered. Er is haast bij, want in de streek liggen de temperaturen ver onder nul.

De ramp kan de spanningen tussen etnische Tibetanen en Chinezen verder opdrijven. Officieel is Tibet sinds 1950 een "autonome regio binnen de Volksrepubliek". Veel Tibetanen verwijten de Chinezen evenwel dat die hun land bezetten en de hand willen leggen op grote reserves aan koper, chroom, bauxiet (erts voor aluminium) en edele metalen. 

Mijnrampen zijn ook in China zelf geen uitzondering. De veiligheidsvoorzieningen zijn vaak erg beperkt en in Tibet zelf heersen op grote hoogte erg zware omstandigheden.